Osteopathie & fysiotherapie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij het lichaam als één geheel wordt gezien en ook op die wijze behandeld wordt. Alle structuren staan met elkaar in verbinding. Denk hierbij onder andere aan de spieren, beenderen, pezen, vliezen en organen. Daarom zal een osteopaat ook steeds het volledige lichaam van het paard checken en niet alleen de regio waar men momenteel een probleem ziet, de eigenlijke oorzaak kan immers ergens anders te vinden zijn.

Osteopathie gaat uit van het helende vermogen van het lichaam. Dit wil zeggen dat het lichaam zichzelf opnieuw in balans kan brengen, nadat de osteopaat de blokkades heeft losgemaakt. Daarom wordt na een behandeling ook steeds enkele dagen 'relatieve' rust' aangeraden, om het lichaam even de tijd te gunnen om die balans te zoeken.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie bij dieren is te vergelijken met de humane kinesitherapie.

Fysiotherapie is een behandelvorm die problemen in het houdings- en bewegingsapparaat aanpakt. Er wordt gekeken naar de functionaliteit, de gewrichten afzonderlijk, spieren, looppatroon en nog een aantal andere zaken. Via een onderzoek bepaalt men de te behandelen structuren en wordt er een aangepast behandelplan opgemaakt dat manuele behandeltechnieken, stretching, massage en oefentherapie kan omvatten.

Hieruit kan je concluderen dat fysiotherapie en osteopathie vaak goed op elkaar aansluiten, tijdens het behandelen wordt er dus steeds gebruik gemaakt van technieken uit zowel de osteopathie als de fysiotherapie. Soms is ook de combinatie met hydrotherapie aangewezen.

Indicaties

Er zijn een heleboel indicaties voor het behandelen van honden, soms heb je aan een eenmalige behandeling genoeg, sommige problemen hebben meerdere behandelingen nodig om tot het optimale resultaat te komen.

  Artrose en ouderdomsklachten
  Gewrichtsaandoeningen (denk hierbij aan heupdysplasie)
  Rugproblemen zoals: hernia, spondylose, lumbosacrale instabiliteit
  Verlammingsverschijnselen en evenwichtsstoornissen
  Acuut letsel aan spieren, gewrichten, banden of pezen na blessure of ongeval
  Spierziekten
  Verminderde sportprestaties
  Stijver opstaan of gaan zitten
  Enkele passen manken na lang liggen of na een lange wandeling
  Moeite hebben met bepaalde oefeningen of sprongen.
  Moeite met trappenlopen
  Manken

Contact

Equicani Osteopathie

2160 Wommelgem

0473532996
Waarom fysiotherapie voor honden?

Waarom fysiotherapie voor honden?

Geplaatst op: 2018-07-06

Beweging is zeer belangrijk voor onze viervoeters. Wanneer ze, om welke reden dan ook, belemmerd worden in hun bewegingsvrijheid heeft dit meestal ook effect op hun gedrag. Ze kunnen zich meer angstig, zenuwachtig...

Lees meer Meer nieuws
Waarom osteopathie voor paarden?

Waarom osteopathie voor paarden?

Geplaatst op: 2018-07-06

Paarden zijn van nature niet gemaakt om mensen te dragen op hun rug. Uiteraard kunnen ze ons prima dragen, maar wanneer er een (rug)probleem ontstaat, gaan we dit vroeg of laat merken in het gedrag van ons paard. ...

Lees meer Meer nieuws

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.