Osteopathie & fysiotherapie
Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij het lichaam als één geheel wordt gezien en ook op die wijze behandeld wordt. Alle structuren staan met elkaar in verbinding. Denk hierbij onder andere aan de spieren, beenderen, pezen, vliezen en organen. Daarom zal een osteopaat ook steeds het volledige lichaam van het paard checken en niet alleen de regio waar men momenteel een probleem ziet, de eigenlijke oorzaak kan immers ergens anders te vinden zijn.
Osteopathie gaat uit van het helende vermogen van het lichaam. Dit wil zeggen dat het lichaam zichzelf opnieuw in balans kan brengen, nadat de osteopaat de blokkades heeft losgemaakt. Daarom wordt na een behandeling ook steeds enkele dagen 'relatieve' rust' aangeraden, om het lichaam even de tijd te gunnen om die balans te zoeken.
Wat is fysiotherapie?
Fysiotherapie bij dieren is te vergelijken met de humane kinesitherapie.
Fysiotherapie is een behandelvorm die problemen in het houdings- en bewegingsapparaat aanpakt. Er wordt gekeken naar de functionaliteit, de gewrichten afzonderlijk, spieren, looppatroon en nog een aantal andere zaken. Via een onderzoek bepaalt men de te behandelen structuren en wordt er een aangepast behandelplan opgemaakt dat manuele behandeltechnieken, stretching, massage en oefentherapie kan omvatten.
Hieruit kan je concluderen dat fysiotherapie en osteopathie vaak goed op elkaar aansluiten, tijdens het behandelen wordt er dus steeds gebruik gemaakt van technieken uit zowel de osteopathie als de fysiotherapie. Soms is ook de combinatie met hydrotherapie aangewezen.
Indicaties
Er zijn een heleboel indicaties voor het behandelen van honden, soms heb je aan een eenmalige behandeling genoeg, sommige problemen hebben meerdere behandelingen nodig om tot het optimale resultaat te komen.
Artrose en ouderdomsklachten
Gewrichtsaandoeningen (denk hierbij aan heupdysplasie)
Rugproblemen zoals: hernia, spondylose, lumbosacrale instabiliteit
Verlammingsverschijnselen en evenwichtsstoornissen
Acuut letsel aan spieren, gewrichten, banden of pezen na blessure of ongeval
Spierziekten
Verminderde sportprestaties
Stijver opstaan of gaan zitten
Enkele passen manken na lang liggen of na een lange wandeling
Moeite hebben met bepaalde oefeningen of sprongen.
Moeite met trappenlopen
Manken