Osteopathie & fysiotherapie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij het lichaam als één geheel wordt gezien en ook op die wijze behandeld wordt. Alle structuren staan met elkaar in verbinding. Denk hierbij onder andere aan de spieren, beenderen, pezen, vliezen en organen. Daarom zal een osteopaat ook steeds het volledige lichaam van het paard checken en niet alleen de regio waar men momenteel een probleem ziet, de eigenlijke oorzaak kan immers ergens anders te vinden zijn.

Osteopathie gaat uit van het helende vermogen van het lichaam. Dit wil zeggen dat het lichaam zichzelf opnieuw in balans kan brengen, nadat de osteopaat de blokkades heeft losgemaakt. Daarom wordt na een behandeling ook steeds enkele dagen 'relatieve' rust' aangeraden, om het lichaam even de tijd te gunnen om die balans te zoeken.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie bij dieren is te vergelijken met de humane kinesitherapie.

Fysiotherapie is een behandelvorm die problemen in het houdings- en bewegingsapparaat aanpakt. Er wordt gekeken naar de functionaliteit, de gewrichten afzonderlijk, spieren, looppatroon en nog een aantal andere zaken. Via een onderzoek bepaalt men de te behandelen structuren en wordt er een aangepast behandelplan opgemaakt dat manuele behandeltechnieken, stretching, massage en oefentherapie kan omvatten.

Hieruit kan je concluderen dat fysiotherapie en osteopathie vaak goed op elkaar aansluiten, tijdens het behandelen wordt er dus steeds gebruik gemaakt van technieken uit zowel de osteopathie als de fysiotherapie.

Indicaties

Wanneer kan een behandeling uitkomst bieden?

  Bij stijve gangen, stijf houden van ledematen en rug
  Scheef paard
  Aan één kant vasthouden
  Bokken, stijgeren, verzet
  Weglopen na de sprong
  Rug wegdrukken
  Moeilijkheden met zijgangen
  Vaak verkeerd aangalopperen
  Kantelen van het hoofd
  Problemen met nageeflijkheid
  Veelvuldig struikelen
  Staart scheef dragen
  Singeldwang
  Plots veranderd gedrag
  Na trauma (val, uitglijden,...)
  Gevoeligheden bij borstelen
  Paarden die koliekgevoelig zijn

Contact

Equicani Osteopathie

2160 Wommelgem

0473532996
Waarom fysiotherapie voor honden?

Waarom fysiotherapie voor honden?

Geplaatst op: 2018-07-06

Beweging is zeer belangrijk voor onze viervoeters. Wanneer ze, om welke reden dan ook, belemmerd worden in hun bewegingsvrijheid heeft dit meestal ook effect op hun gedrag. Ze kunnen zich meer angstig, zenuwachtig...

Lees meer Meer nieuws
Waarom osteopathie voor paarden?

Waarom osteopathie voor paarden?

Geplaatst op: 2018-07-06

Paarden zijn van nature niet gemaakt om mensen te dragen op hun rug. Uiteraard kunnen ze ons prima dragen, maar wanneer er een (rug)probleem ontstaat, gaan we dit vroeg of laat merken in het gedrag van ons paard. ...

Lees meer Meer nieuws

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.